By Ir. Roel Westhoff Maart 2019
Digitalisering is van essentieel belang. Tegenwoordig van levensbelang. Alleen met digitalisering kunnen we aan de toegenomen wensen van klanten en burgers voldoen, zonder een explosieve groei van de kosten.
Kennen jullie de uitspraak van Einstein 'INSANITY: Doing things over and over again and expecting different results'. Het huidige overheidsfunctioneren en bedrijfleven verwijst wat mij betreft naar deze uitspraak als ik al de faalverhalen in de vakbladen lees. Sinds jaar en dag. Men blijft met dezelfde IT leveranciers werken en verwacht een ander resultaat?
Leert men dan helemaal niets bij de overheid en het bedrijfsleven? Begrijpen de opdrachtgevers bij overheid en bedrijfsleven niet dat de bestaande IT-leveranciers (= de grote IT bedrijven zoals CapGemenini, Accenture e.a.) helemaal niet zijn geinteresseerd in sneller en efficienter werken. Zij hebben een bestaande ontwikkelstraat opgebouwd in met name India en die moet worden ingezet. Hierin hebben ze geinvesteerd en dat moet worden terugverdiend.
Productiviteit wordt gemeten in het schrijven van een aantal regels code per tijdeenheid per ontwikkelaar. En zolang men met dezelfde ontwikkeltalen blijft werken zullen deze waarden niet veranderen. Met andere woorden een urenfabriek. U vraagt wij draaien. Een kleine wijziging in de gewenste functionaliteit heeft snel een explosieve groei van het budget tot gevolg. De planning kun je dan ook vaarwel zeggen. Een steeds terugkerend patroon. Met parlementaire enquete's, ontslagen en faillissementen tot gevolg.
Nieuwere technologien zoals 'low-code development environments' worden zelden toegepast. Applicaties worden traditioneel gebouwd. Want wat zijn de gevolgen van de nieuwe technologie voor de bestaande IT leveranciers? Men heeft drastisch minder ontwikkelaars nodig. Minder ontwikkelaars betekent minder omzet. Men heeft bovendien een ander soort ontwikkelaar nodig. Een hoger opgeleide met een directere band met de klant. Minder gericht op het laag niveau schrijven van regels code maar op bedrijfskundig niveau bezig zijn met de wensen van de klant. Deze ontwikkelaars zitten niet in India maar in Nederland. De interactie met klant is belangrijker.
Waarom blijft het bedrijfsleven en overheid steeds terugkomen bij de bestaande IT-leveranciers? Is men niet op de hoogte dat het anders kan of wil men het risico niet nemen? Wordt men aangepraat dat complexe systemen alleen door grote organisaties kunnen worden ontwikkeld? Dat is niet zo. In de IT-wereld regeert niet het recht van de grootste maar van de slimste......
Hoe willen wij de macht van de grote IT leveranciers breken? Informatieverstrekking en opleiding. U moet zich de vraag stellen of "BIG' nog wel 'BEAUTIFUL' is. Zijn het niet de kleine bedrijven die sneller innoveren? Het grotere bedrijfsleven en wat mij betreft ook de overheid varen blind op de informatie die men van de grote IT leveranciers krijgt. Dit moet veranderen.
Een andere aanpak is nodig die wel de gewenste resultaten zal opleveren.......